Chiftelele de năut sau, falafelul, sunt printre cele mai apreciate preparate vegetariene. Avantajul acestora este acela că nu necesită foarte multe ingrediente pentru a le prepara și, sunt foarte delicioase. 

În plus, pot să fie servite cu diverse tipuri salate, cu lipii libaneze și legume proaspete, sub formă de sandwich-uri sau sosuri răcoritoare din iaurt cu usturoi și mărar verde. În orice combinație le-ai alege sunt delicioase și vei putea oferi familiei tale o masă delicioasă. 

 

Beneficiile năutului

Despre năut trebuie să știi că este bogat în săruri minerale, proteine și complexul de vitamina B.

Năutul are o concentrație ridicată de proteine la care se adaugă carbohidrați și grăsimi, având o valoare nutrițională deosebită, putând să înlocuiască în mare parte proteinele din carne. 

Chiftelele din năut fac parte din cele mai simple și populare rețete din bucătăria Orientului Mijlociu iar rețeta clasică se prepară din năut crud care trebuie lăsat la înmuiat cel puțin 10 ore, se amestecă cu ierburi aromatice și condimente. Dar, atunci când timpul te presează și ai nevoie să gătești ceva simplu, rapid dar de efect, poți să utilizezi liniștită năut din conservă. 

Așadar, dacă ai nevoie să îți impresionezi familia sau musafirii îți oferim câteva idei interesante și rețete care te vor ajuta pas cu pas să prepari chiftele de năut. 

 

Chiftele de năut și cartof dulce la cuptor 

Sursa foto: pinterest

Chiftelele de năut și cartof dulce la cuptor sunt o retețetă absolut deliciosă ce va fi iubită de întreaga familie. Chiar și de iubitorii de carne. Extrem de gustoasă, perfectă pentru prânz, cină sau chiar la micul dejun, aceste chiftele se pot consuma atât reci, cât și calde. 

Pentru prepararea retetei de chiftele de năut la cuptor vei avea nevoie de următoarele ingrediente

  • 240 gr năut din conservă
  • 250 gr cartofi dulci 
  • 1 ceapa roșie 
  • 150 gr ciuperci 
  • 5 căței de usturoi 
  • 250 ml apă 
  • 1 lingură de ulei 
  • 1 linguriță usturoi granulat (este opțional dacă îți place cu mai puțin usturoi) 
  • 1 linguriță chimen măcinat 
  • 1 linguriță sare 
  • 1 linguriță piper. 

 

Mod de preparare: 

Cartofii dulci se curăță de coajă și tăiați în bucățele de mărime medie se pun la fiert în baie de aburi, așezati într-o strecurătoare deasupra unei cratițe cu apă în care se pune în prealabil un praf de sare. Lăsăm cartofii să fiarbă aproximativ 20 de minute, până când furculița intră cu ușurință. Separat, într-o tigaie călim în ulei ceapa, usturoiul și ciupercile tăiate mărunt. 

Adăugăm năutul din conservă în blender pe care l-ai lăsat la scurs în prealabil. Adaugă cartofii dați pe răzătoarea mică, ciupercile și condimentele enumerate mai sus, după gust. 

Amestecă toată compoziția și modelează mingiuțe cu mâinile umede și apoi aplatizează-le în palmă. În cazul în care compoziția este prea umedă atunci poți adăuga o lingură sau două de făină, până când compoziția poate să fie modelată similar chifteluțelor din carne. 

Dă chiftelele prin pesmet și așează-le într-o tavă în care ai pus hârtie de copt. Aceste chiftele de năut la cuptor nu se rumenesc decât pe partea în care intră în contact cu tava, așadar, la un moment dat va trebui să le întorci pe partea cealaltă. 

 

Chiftele de năut de post învelite în susan 

Chiftele de năut de post învelite în susan

Sursa foto: Cookpad

Dacă este perioada postului atunci vei avea nevoie de o rețetă care să o poți prepara rapid și în același timp să fie gustoasă. Și, mai ales, să fie o sursă bună care să te ajute să înlocuiești sursa de proteine din carne. 

Noi îți propunem o rețetă de chiftele de năut de post și să le dai o șansă. Te asigurăm că sunt la fel de delicioase precum orice alte tipuri de chifteluțe din legume iar gustul lor te va cuceri. 

Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie pentru a prepara chiftele de năut cu susan:  

  • 1 conserva de năut 
  • 1 ceapă mică 
  • 3 căței de usturoi
  • legătură mică de pătrunjel
  • Sare și piper 
  • Coriandru
  • Chimen
  • Curcuma 
  • 2 linguri de făină 
  • 1 linguriță de praf de copt 
  • 1 lingură de semințe de susan

Mod de preparare: 

Scurge bine de zeamă năutul din conservă și adaugă-l în blender împreună cu pătrunjelul, ceapa, usturoiul, făina, praful de copt și condimentele. Este posibil să nu încapă totul în vasul de la blender și atunci îți recomandăm să le mărunțești progresiv. 

Pasta obținută nu trebuie să fie neapărat fină însă, dacă ți se pare că ai obținut o compoziție prea moale poți să mai adaugi suplimentar și o lingură de făină. Însă, ai grijă ca această compoziție să nu devină prea tare deoarece după de vei prăji aceste chiftele de năut cu susan vor fi tari. 

Modelează cu mâinile umede aceste chiftele de năut de post, asemenea celor pe care le prepari din carne, după mărimea dorită. Pe un tocător din lemn sau într-un bol, cum ți se pare mai simplu, pune semințe de susan în care să tăvălești fiecare chifteluță pe care ai modelat-o.

Prăjește chiftelele din năut cu susan în baie de ulei pe ambele părți până când devin rumene. Scoate chiftelele pe un prosop de hârtie pentru a se absorbi excesul de ulei. Se pot servi atât calde cât și reci. 

Chiftele de năut cu legume și ou 

Chiftele de năut cu legume și ou

Sursa foto: bucataras

Dacă ai nevoie de o rețetă fără carne dacă ții post sau pur și simplu vrei să faci o pauză de la consumul de carne, atunci această rețetă este pentru tine: chiftele de năut cu legume și ou. Este un preparat sănătos și gustos care va fi gata în maxim o oră. 

Iată ce ingrediente vei avea nevoie pentru această rețetă: 

  • 400 grame de năut fiert 
  • 1 morcov măricel
  • 1 ceapă 
  • 4 căței de usturoi
  • 2 cartofi 
  • 2 ouă
  • ½ legătură de mărar tocat 
  • Sare 
  • Piper
  • Pudră de ghimbir 

Mod de preparare chiftele de năut cu ou: 

Sursa foto: Savuros TV

 

O variantă rapidă ar fi să folosești năut din conservă însă, dacă vrei să folosești boabe de năut proaspete, atunci trebuie să le lași la înmuiat de seară până dimineața. 

A doua zi, aruncă apa de pe năut și spal-o bine. Pune năutul la fiert până când acesta devine moale. Morcovii și cartofii trebuie curățați, spălați bine și răzuite pe răzătoarea mică apoi stoarce-le ușor. Năutul se pune în robot și se face pastă. Răzuiește ceapa și pisează usturoiul. 

Așează într-un vas năutul făcut pastă, morcovii, cartofii, ceapa și usturoiul. Adaugă ouăle bătute ușor și condimentele de mai sus. 

Omogenizează compoziția și dacă mai este nevoie de sare mai pune până când compoziția este condimentată după gusturile tale. La final pune și mărarul tocat. În cazul în care compoziția obținută este prea lichidă atunci poți adăuga pesmet sau o lingură sau două de făină. 

Pregătește o tavă și pune hârtie de copt, formează chifteluțele și așează-le pe tavă. Pune tava în cuptorul încins la 180 de grade și coace aceste chiftele de năut cu legume timp de 20 – 30 de minute.  

Chiftele cu năut și ciuperci 

chiftele cu naut si ciuperci

Sursa foto: taTaifas

Această rețetă de chiftele de năut cu ciuperci este o opțiune delicioasă și rapidă pentru o masă din timpul săptămânii. Alături de o salată sau alte preparate vei putea obține cu un minim de efort ceva bun care să îi impresioneze chiar și pe cei mai pretențioși membrii ai familiei. 

Iată ce ingrediente vei avea nevoie pentru această rețetă: 

  • 400 g năut fiert 
  • 200 g ciuperci 
  • 100 g boabe de porumb fiert 
  • 100 g pesmet
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras 
  • 1 ceapă 
  • 3-4 căței de usturoi 
  • 1 lingură de ulei de măsline 
  • Sare, curry sau boia de ardei iute 
  • Pătrunjel, busuioc, oregano, rozmarin sau alte mirodenii 

Mod de preparare: 

Curăță ceapa și călește-o în puțin ulei de măsline. După ce s-a înmuiat adaugă ardeii, ciupercile morcovul, sarea și mirodeniile. După ce s-au călit legumele adaugă și usturoiul curățat și mărunțit în prealabil.

Lasă compoziția obținută să se răcească, apoi adaugă în blender împreună cu năutul și porumbul fiert. Mixează până când obții o compoziție fină. Adaugă ulei de măsline și dacă ai obținut o compoziție prea moale atunci poți adăuga puțin pesmet sau făină pentru a fi la consistența dorită. 

Umezește puțin mâinile și formează chifteluțele la mărimea dorită. Așează chifteluțele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Le poți lăsa și la frigider pentru 20 de minute pentru a te asigura că nu se destramă în timpul coacerii. La final, stropește-le cu ulei de măsline și coace-le la cuptorul încins la 190 de grade timp de jumătate de oră. 

 

Acestea sunt doar câteva dintre rețetele pe care le poți pregăti pentru familia ta sau pentru musafiri și, garantat vor fi impresionați. 

Poți fi creativă și să folosești chiar și alte tipuri de legume în afară de cele menționate mai sus, desigur, preparate corespunzător. 

Suntem siguri că o dată ce le vei gusta vor face parte din seria de rețete pe care o să le prepari în mod constant. 

Se pot consuma calde sau reci, alături de salate, sosuri sau chiar cu lipii. Indiferent dacă ești vegetarian, ții post sau vrei să faci o schimbare, atunci aceste câteva rețete pe care ți le-am prezentat mai sus, vor fi bine venite.