Timișoara, sau ‘mica Vienă’ cum mai este numită, va fi Capitală Culturală Europeană în anul 2023, an în care vor avea loc diverse evenimente culturale și artistice de mare importanță. Timișoara este un oraș superb din punct de vedere istoric, cultural, arhitectural și al spațiilor verzi. Un weekend în Timișoara este, poate, prea puțin pentru a vedea tot ce este de văzut, dar haide cu noi să vezi cele mai importante lucruri de văzut și de făcut din oraș.
Continut articol
Plimbare pe malul Begăi
Dacă vrei să ai parte de momente de liniște într-un oraș mare ca Timișoara, îți recomandăm o plimbare pe malul Begăi. Va fi un spectacol pentru ochi datorită diversității de culoare ale plantelor pe care le găsești acolo, și o încântare pentru simțul tău olfactiv care va fi dat peste cap de mirosul îmbietor al trandafirilor, magnoliilor și pomilor înfloriți de primăvară. Fie că te duci dimineața sau seara, vei găsi cu siguranță ceva nou și atractiv care merită să fie pozat. Aici vin mulți bicicliști să se plimbe, de aceea îți recomandăm să încerci și tu asta.
Parcul Justiției
Primăvara este un tablou exploziv de culoare datorită zecilor de soiuri de lalele și narcise, iar vara este o oază de răcoare și verde. Este, poate, cel mai pozat loc din oraș pentru că pare desprins dintr-o poveste. Acest parc îți oferă posibilitatea de a face un picnic pe iarbă, aproape de malul apei, la umbră. Se întinde pe o suprafață de 26,200 metri pătrați. În interiorul acestui parc era planificat să se construiască Palatul Justiției, de aici și numele parcului.

Terasa Rivière Brasserie
Situată chiar pe malul Begăi, în Parcul Justiţiei, aproape de toate punctele centrale de interes, Terasa Rivière Brasserie este o locaţie ce aduce un nou aer în rândul restaurantelor din oraş. Este o locaţie de tip brasserie, perfectă pentru a savura o masă delicioasă, cu produse proaspete şi sănătoase. Rivière are pregătite, pe lângă variantele clasice de preparate din bucătăria internaţională şi limonade proaspete, salate fresh sau cea mai bună îngheţată.

Pe timpul verii, locaţia dispune şi de o terasă cu un design unic, special gândit pentru a-ţi oferi un mediu plăcut şi relaxant atunci când iei masa alături de familie sau de prieteni. Meniul acestei terase este unul variat, care va mulțumi întreaga familie și toate gusturile. Vezi meniul aici.
Catedrala Mitropolitană din Timișoara
Această catedrală marchează una dintre intrările principale ale zonei centrale din Timișoara. Această catedrală îmbină stilul bizantin cu cel moldovenesc, iar dimensiunile sale sunt amețitoare:cel mai înalt turn dintre cele 11 existente măsoară o înălțime de 83,7 metri. La subsolul acestei clădiri se află Muzeul Catedralei Mitropolitane unde vei putea descoperi o colecție de artă bisericească bănățeană veche și o colecție de icoane.Spațiul verde din jurul catedralei nu este deloc de neobservat, care are numeroase grădini cu flori și monumente istorice. Lupoaica cu puii, o replică a Lupei Capitolina, dăruită Timișoarei, în 1926 de municipalitatea orașului Roma, pentru a evoca rădăcinile comune ale poporului român și italian, și Fântâna arteziană, cunoscută şi sub numele de „Fântâna cu peşti”, ce a fost construită în 1957, având bazinul în formă de stea cu 5 colţuri, seara este luminată de spoturi colorate, se află în spațiul din apropierea catedralei.
Plimbare pe Bega cu Vaporetto
Timișoara este singurul oraș din România care are transport public pe apă, cu vaporașele! Biletul este de 1 leu/persoană, deci nu ai cum să nu mergi cu vaporașul pe Bega. Nu uita să iei aparatul foto cu tine! Plimbarea cu vaporetto pe canalul Bega se desfășoară pe o distanță de aproximativ 7 km. În timpul plimbării vei descoperi numeroasele parcuri și oaze de verdeață sau celebrele poduri ale Timișoarei care se întind peste Bega.

Degustare de bere artizanală la Berărescu
Ești curios să afli cum este berea de mango, pepene, cu gust de vanilie sau bere neagră cu aromă de cafea? Atunci îți recomandăm să te duci la pub-ul Berărescu pentru o experiență specială. Berea artizanală pe care o vei gusta este făcută de către Berărescu. Aceștia vor să îți ofere cât mai multe tipuri de bere pentru o experiență vestică. Pe lângă bere, cei de la Berărescu îți vin în întâmpinare și cu preparate delicioase, de la cârnăciori de bere și coaste fragede de porc, la delicioșii burgeri de vită. Iar pentru ca experiența să fie completă, muzica și peisajul canalului Bega nu puteau să lipsească.

Castelul Huniade (Muzeul Banatului)
Clădirea muzeului este cea mai veche clădire din Timișoara, fiind construită între anii 1443 și 1447 de către Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui vechi castel (Castelul Huniade) din secolul al XIV-lea. În curtea interioară s-au descoperit fundaţiile zidăriilor şi a turnului donjon, care se presupun a data din anii 1307 – 1314. Muzeul Banatului are 3 arii de interes: Istorie, Arheologie şi Ştiinţele Naturii. În cadrul secției Ştiinţele Naturii se află colecţia de fluturi Dr. F. König, colecţia de păsări împăiate provenind de la renumitul ornitolog Dionisie Linţia, iar dacă ești interesat de arheologie, poți vedea sanctuarul de la Parţa, unicul sanctuar neolitic din România.
Piața Victoriei
Piața Victoriei, cunoscută până în 1990 ca și Piața Operei, este piața centrală a Timișoarei. Aici se organizează târgul de Crăciun și de Paște, concerte de anul nou, Festivalul de Operă și Operetă și multe alte asemenea evenimente. Plină de clădiri cu o arhitectură deosebită pe o parte și alta, flori și fântâni, vei avea parte de o plimbare cu totul specială. Într-un capăt se află Catedrala Mitropolitană, iar în celălalt capăt se află Opera. În jurul pieței se găsesc diverse instituții, cum ar fi Teatrul Național, Teatrul Maghiar de Stat, Teatrul German de Stat, Muzeul Banatului, dar și galerii de artă și multe magazine.Deci, ce mai aștepți? Urcă-te în mașină și haide să vizitezi al treilea cel mai mare oraș din România! Noi te așteptăm în pauza ta dintre obiectivele turistice de la prânz sau pentru o seară liniștită după o zi agitată și plină de vizite.