Mâncarea cu specific mediteranean are originile în țările cu ieșire la marea Mediterană: Spania, Franța, Italia, Grecia, Turcia, Siria, Israel, Egipt, Algeria, Libia, Tunisia și Morocco. Fiecare dintre aceste țări și-a adus aportul propriu la acest stil de mâncare, și fiecare dintre aceste țări au diferențele lor în ceea ce privește gusturile.

Ingredientul cel mai utilizat și răspândit universal în bucătăriile din Marea Mediterană este uleiul de măsline. Măslinii sunt răspândiți în întreaga regiune, iar uleiul distinctiv este un export major al multor țări mediteraneene. Uleiul înțepător, uneori amar, își face loc într-o varietate de feluri de mâncare și este folosit atât ca agent de gătit, cât și ca dressing. Măslinele în sine sunt un ingredient obișnuit în bucătăria mediteraneană, adăugând o aciditate puternică, fermentată, preparatelor.

Un alt ingredient foarte răspândit în bucătăria mediteraneană sunt strugurii. Strugurii sunt cultivați în principal pentru a face vin și oțet, componente de bază ale dietei mediteraneene, precum și pentru uscare – stafide – sau pentru a mânca struguri de masă. Stafidele și soiurile de struguri de masă sunt alese pentru aroma lor deosebită.

Penne cu creveți diavola
Penne cu creveți diavola

Legumele proaspete domină bucătăria mediteraneană, cu o mare varietate care ocupă locul central în preparatele din întreaga regiune. În timp ce există unele variații culturale, vinete, anghinare, dovlecei, roșii, leguminoase, ceapă, ciuperci, gombe, castraveți și o varietate de verdeață și salată, toate înfloresc în această regiune și sunt utilizate în mod obișnuit. Legumele apar în feluri de mâncare într-o varietate de forme: coapte, prăjite, fierte la grătar, în piure și servite proaspete în salate.

Carnea este, în general, utilizată cu ușurință în bucătăria mediteraneană și, în cea mai mare parte a Mediteranei, tinde să fie la grătar. Terenul stâncos al Mediteranei nu poate susține de obicei animale mai mari, cum ar fi vacile, limitând opțiunile de carne la animale domestice mai mici, cum ar fi capre, oi, porci și pui, precum și unele vânate sălbatice. Laptele de capră și oaie sunt, de asemenea, utilizate într-o varietate de mâncăruri mediteraneene, în principal sub formă de iaurt și brânză.

Fructele de mare sunt o sursă de proteine mai frecvent utilizată, care apar în diverse feluri de mâncare. Apropierea de Marea Mediterană oferă acces ușor la fructe de mare proaspete, ceea ce face apariții frecvente în feluri de mâncare din întreaga regiune.

Papardelle Alla Marinara
Papardelle-Alla-Marinara

O utilizare preponderentă a plantelor proaspete caracterizează bucătăria mediteraneană. Clima și geografia regiunii sunt potrivite în mod natural pentru cultivarea plantelor erbacee, atât indigene, cât și importate. Deși există unele variații culturale în utilizarea anumitor ierburi, în general tradițiile culinare din Marea Mediterană folosesc busuioc, oregano, cimbru, rozmarin, maghiran, pătrunjel, mărar, mentă, usturoi, tarhon, fenicul, coriandru și șofran.

Risotto cu fructe de mare
Risotto-cu-fructe-de-mare

Vrei să ai parte de o experiență mediteraneană potrivită tuturor gusturilor și stilurilor? Te invităm la terasa Rivière Brasserie, care are în meniul său multe paste cu fructe de mare, pește, paella, creveți. Preparatele cu specific mediteranean se potrivesc foarte bine cu un vin de calitate. Gustul creveților se împletește bine cu vinul alb, somonul și paella cu cel rosé, iar vita și mielul cu un vin roșu (Merlot, Cabernet Sauvignon.)

Poziționată chiar pe malul râului Bega, cu briza răcoroasă a apei, în zilele călduroase de vară este o plăcere să faci o pauză în timpul zilei, să te rupi de stresul și problemele cotidiene și să petreci un prânz pe coasta Spaniei. Seara, terasa are o atmosferă relaxantă și intimă, fiind perfectă pentru o seară împreună cu prietenii tăi sau o seară romantică alături de persoana dragă.

Vrei și tu să aduci bucătăria mediteraneană în casa ta? Mai jos își propunem o rețetă ușor și rapid de preparat pentru serile în care nu ai chef să gătești, dar ai vrea să mănânci ceva mai sofisticat.

Somon la cuptor cu sos de usturoi și lămâie

Ingrediente:

  • Suc de la 2 lămâi mari + coajă de lămâie
  • 5 căței de usturoi proaspăt. (Asigură-te că usturoiul este tocat sau mărunțit)
  • Ulei de măsline extravirgin de calitate.
  • Condimente – trio de oregano uscat (2 lingurițe), boia de ardei dulce (1 linguriță) și piper negru (½ lingurițe) sunt amestecate în sos pentru a oferi și mai multă aromă
  • O bucată de file de somon (de aprox. 1 kg)

somon Riviere

Modul de preparare:

Această rețetă de somon la cuptor începe prin prepararea sosului simplu de lămâie și usturoi. Într-un castron mic, amestecă sucul de lămâie, uleiul de măsline, usturoiul, coaja de lămâie și condimentele.

Pregătește o foaie de copt tapetată cu o bucată mare de folie de staniol suficient de mare pentru a înfășura bucata de somon. Unge partea superioară a foliei cu ulei de măsline extravirgin. Se condimentează somonul bine cu sare kosher și se pune pe tava pregătită.

Acum, toarnă sosul gustos de lămâie și usturoi peste tot somonul uniform. Adaugă felii de lămâie deasupra bucății și înfășoară somonul în folie.

Lasă somonul (înfășurat în folie) într-un cuptor încălzit la 190°C timp de aproximativ 15 minute, în funcție de grosime (dacă somonul are o grosime de 3,5 cm sau mai mult, poate dura puțin mai mult.)

Scoate tava din cuptor, deschide folia de staniol și mai pune-l la cuptor pentru câteva minute pentru a se rumeni. Se ornează cu puțin pătrunjel proaspăt. Cât de gustos arată acest preparat?!

Dacă dorești să mai adaugi o garnitură, începe prin adăugarea unei salate îndrăznețe și simple, cum ar fi o salată mediteraneană ușoară de roșii și castraveți. Dacă ești în căutarea a ceva ușor și colorat, încearcă legume prăjite italiene sau fasole verde grecească cu feta. Și pentru cei cărora le place puțin orezul cu amidon, orez grecesc de lămâie; cartofi cu ierburi; sau cartofii prăjiți în stil grecesc vor face trucul.

Deci, ne vedem la prânz sau într-o seară? Fă o rezervare aici pentru a fi sigur că te vei putea bucura de o experiență culinară care îți va încânta papilele gustative cu aromele mediteraneene din meniul nostru. Te așteptăm cu prietenie și căldură!