Pizza este felul de mâncare Napoletan (și poate chiar Italian) cel mai faimos din întreaga lume. Primele feluri de pizza sunt marinara și margherita, dar în timp mult mai multe s-au inventat, adaptat și readaptat. Deși pare un fel de mâncare simplu, pizza este foarte complex. Știi și tu cum se zice, nu? “Este rotundă, tăiată în felii triunghiulare și ambalată în cutii pătrate.”
Pizza Quattro Formaggi este considerată un tip clasic de pizza italiană cu 4 feluri de brânză, după cum sugerează și numele, care datează de prin secolul 18. Reprezintă „curcubeu pe cerul gurii” sau o celebrare a papilelor gustative pentru iubitorii de brânză (așa ca noi). Tradițional, tipurile de brânză folosite sunt mozzarella și alte trei brânzeturi locale, în funcție de regiune, cum ar fi Gorgonzola, Fontina și Parmigiano-Reggiano.
Opțional, acest tip de pizza poate fi îmbogățit cu adaos de busuioc și roșii. Combinația de brânzeturi conferă pizzei o aromă neobișnuită, și în același timp unică și iubită de pasionații de brânzeturi din întreaga lume.
Continut articol
Pizza quattro formaggi
Etapa 1: Blatul
În materie de blat, poți alege să îl cumperi din supermarket sau poți alege să îl prepari în casă urmărind pașii care urmează.
Ingrediente:
300 g făină albă
170 ml apă călduță
3 g drojdie uscată (sau 9 g drojdie proaspătă)î
1 linguriță miere
4 linguri ulei de măsline
1 linguriță sare
Mod de preparare:
Se adaugă făina și drojdia într-un castron mare și se amestecă bine până când drojdia este încorporată egal în făină.
Se dizolvă mierea în apa caldă și se adaugă în castron împreună cu uleiul de măsline și sarea.
Se frământă cu mâna ingredientele din castron până când compoziția devine un un aluat fin.
Se pune aluatul într-un bol uns cu ulei de măsline, se acoperă cu folie alimentară și se păstrează într-un loc cald timp de 3-4 ore, sau până când își triplează volumul.
Dupa ce a crescut, se împarte aluatul în jumătăți, se modelează fiecare jumătate într-o bilă, se întind în discuri pe o suprafață cu făină, apoi se așează fiecare într-o tavă antiaderentă și se lasă să crească încă o oră.
Etapa 2: Prepararea efectivă
Ingrediente:
100 g mozzarella
100 g gorgonzola, cuburi
100g Fontina, rasă grosier
100 g parmezan, ras
Piper negru (după gust)
Mod de preparare:
După ce a trecut ora, se presară pe aluat ingredientele uniform.
Se încălzește cuptorul la 250°C, cu opțiunea grill activată, și se introduc tăvile cu pizza timp de 15 minute, până când marginile sunt aurii și partea de jos uscată.
După ce se scoate din cuptor, se servește imediat. Poftă bună!
*Măsurătorile din această rețetă sunt pentru 2 pizze de 28-30 cm în diametru.*
Sfaturi pentru o pizza quattro formaggi perfectă
- Atunci când prepari blatul, asigură-te că ai lângă tine făină în plus și un bol cu apă pentru a adăuga dacă este necesar.
- Fii creativ(ă) când vine vorba de ce feluri de brânză vrei să adaugi și alege ce feluri de brânză îți plac. Pont: tipurile de brânză elvețiene se topesc frumos.
- Poți opta să adaugi sos de roșii înainte de a împrăștia brânzeturile pentru a aduce un plus de savoare.
- Asigură-te că temperatura cuptorului a ajuns la maxim înainte de a pune tava cu pizza în el pentru a asigura calitatea.
- Dacă vrei să adaugi sos pe aceasta pizza, îți recomandăm să îți lași imaginația culinară să zboare și (poate) să alegi un tip de sos mai special – exact ca și tipul pe pizza pe care îl prepari.
- Pentru arome extra, poți amesteca în ulei de măsline niște usturoi pisat, iar amestecul sa îl întinzi pe ‘crusta’ blatului.
- Dacă ești amator/amatoare de blaturi extra-subțiri și extra-crocante, te poți gândi să alegi o tortilla în loc de blat.
Ai ajuns până aici, deci ești un fan al acestui tip de pizza. “Welcome to the club!”, după cum este zicala faimoasă. Acum, că știi secretele faimoasei pizza quattro formaggi, îți putem ura doar creativitate în bucătărie și buon appetito!
Faimoasa Italia are mult mai multe de oferit în termeni culinari și nu numai. Dar pentru că expertiza noastră stă în bucătărie, te invităm și la o călătorie culinară în Italia (virtuală de data aceasta) aici.
P.S. Știm că nu tot timpul ai chef să stai în bucătărie și să gătești, de aceea îți spunem din toată inima că Riviere Brasserie te așteaptă oricând ai poftă de această pizza (sau orice alt preparat din meniul nostru) cu zâmbete pe buze și cuptorul cu jarul încins, pregătit pentru a coace o pizza exact pe placul tău!