Italia este pur și simplu sinonim cu preparate delicioase. Pentru mulți bucătari, critici și pasionați ai bucătăriei, Italia găzduiește cele mai bune mâncăruri din lume, cu produse proaspete și specialități regionale tradiționale care pot fi descoperite în fiecare zonă a țării.

Mâncare specifică orașului Milano

Călătoria noastră culinară începe în nordul Italiei, în orașul Milano. Milano este un focar culinar modern, care atrage o mare parte din talente din întreaga Peninsulă și nu numai. Acest lucru este foarte bun atât pentru vizitatorii din afara orașului, cât și pentru rezidenții milanezi cu gust pentru bucătăria inovatoare și avangardistă. Mâncărurile tradiționale milaneze sunt extraordinar de satisfăcătoare, invitând prietenii să se adune în jurul mesei și să petreacă timp împreună. 

Risotto alla Milanese

Unul dintre simbolurile Milanului: un risotto auriu delicios, cremos, gătit cu șofran.

Acel galben auriu dat felului de mâncare este simbol al prosperității și bogăției, și a fost apreciat de meseni de-a lungul timpului. Astăzi este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare din Italia și din străinătate.

Risotto Milanese cu Prosciutto și ou pochat

Mâncare specifică orașului Piedmont

Amplasat în nord-vestul țării și mărginit de Alpii francezi și elvețieni, Piedmont este una dintre cele mai frumoase regiuni din Italia. Numele său înseamnă „la poalele munților” și este un mozaic de vârfuri înzăpezite, văi cuprinzătoare și câmpii presărate cu vii, ferme și orașe drăguțe în stil baroc. Este, de asemenea, o regiune renumită pentru mâncare și băutură, cu suficiente crame și magazine de ciocolată pentru a se asigura că niciun vizitator nu va fi lăsat vreodată înfometat sau însetat.

Gnocchi

Aceste găluște minunate de cartofi sunt ușoare și pufoase și vor fi servite de obicei cu brânză Castelmagno, care este o brânză minunată din lapte de vacă, care provine din Alpi. 

Acest preparat este foarte des întâlnit și cu sos de roșii. 

Gnocchi cu spanac

Mâncare specifică din orașul Bologna

Mâncarea în Bologna este delicioasă! Cu paste proaspete, brânză învechită corespunzător și carne care se topește în gură, lista de preparate bune este nesfârșită! Cultura culinară din Bologna este atât de bogată încât și-a câștigat chiar și supranumele, „la grassa”. 

Tagliatelle al ragù

Spaghetele la bolognese sunt practic inexistente în Bologna – adevărata rețetă este tagliatelle al ragu. Pastele sunt făcute în casă proaspete din ouă. Combinate cu un ragu gros de ceapă, morcovi, carne de porc, vițel și puține roșii, această mâncare specifică regiunii este simplă, dar super delicioasă!

tagliatelle al ragu Italia

Mâncare specifică orașului Florența

Ca orice altceva în Italia, în spatele fiecărei rețete florentine se află secole de tradiție, pricepere și pasiune. Acestea fiind spuse, florentinii au împachetat mâncarea locală cu cele mai bune ingrediente proaspete din regiunea toscană. Ceea ce înseamnă că ar trebui să fii cu ochii la orice cu trufe, ciuperci, roșii, mistreț sau iepure de câmp.

Bistecca alla Fiorentina

Un fel de mâncare simplu care evidențiază calitatea ingredientelor florentine. Friptura mare „T-bone” provine de la faimoasa și vechea rasă de vite din Toscana, Chianina. Așa fiind, este extrem de aromat și nu are nevoie de multe condimente. Cu puțină sare și puțin piper, carnea se prăjește scurt pe toate cele patru părți. Astfel, exteriorul este frumos caramelizat, în timp ce centrul rămâne în sânge și fraged.

Bistecca alla Fiorentina Italia

Mâncare specifică orașului Roma

Bucătăria orașului Roma este pământească, bazată pe utilizarea câtorva ingrediente simple, combinate atât de bine încât îți vor trimite papilele gustative în rai. Aceste feluri de mâncare sunt dovada că secretul unei mâncăruri bune este utilizarea cantității potrivite de ingrediente locale de foarte înaltă calitate. În Roma vei găsi niște preparate cu paste fabuloase. Unele dintre ele, precum pastele carbonara, sunt recunoscute în toată lumea. Altele încă își păstrează secretele în regiune. 

Paste Carbonara

Multe feluri de mâncare din Roma inspiră dezbateri pasionale, iar carbonara este în centrul atenției celor mai însuflețite. Fiecare bucătar și consumator are opinii foarte puternice despre originile și ingredientele felului de mâncare și este total inflexibil atunci când se confruntă cu variații. Cu toate acestea, există un lucru asupra căruia toți italienii sunt de acord: carbonara nu ar trebui să aibă niciodată smântână adăugată. 

În general, felul de mâncare este făcut cu spaghete sau rigatoni, guanciale sau pancetta, gălbenuș de ou sau un ou întreg, Pecorino Romano sau o combinație de Pecorino Romano și Parmigiano-Reggiano și piper negru. Ouăle se încălzesc ușor pentru a crea un sos îngroșat, care ar trebui să se lipească de paste pentru un efect mătăsos și fără a se transforma în omletă.

Spaghete carbonara

Mâncare specifică de pe Coasta Amalfi

Bucătăria de pe Coasta Amalfi oferă mâncăruri simple făcute cu ingrediente autentice, de calitate. Spaghetele proaspete sunt făcute manual în fiecare zi, cu roșii proaspete, mozzarella proaspătă și numai ulei de măsline de cea mai bună calitate. Fructele de mare sunt de abia prinse din ocean, iar legumele sunt culese manual din grădină.

Cannoli

Unul dintre cele mai cunoscute deserturi din Italia. Are formă de tub și este facut din aluat prăjit de patiserie umplut cu ricotta bătută îndulcită cu zahăr și portocală confiată. Vei întâlni de asemenea și versiuni care conțin fistic, fulgi de ciocolată sau cireșe confiate.

Cannoli Italia

Mâncare specifică orașului Napoli

Bucătăria napoletană este rezultatul unui amestec echilibrat de tradiții grecești, romane și alte dominații succesive ale orașului, precum cele franceze și spaniole. Născută ca o bucătărie foarte săracă, dar flancată de o aristocrație tipică mai rafinată și mai elaborată, de-a lungul secolelor a evoluat și s-a schimbat, reelaborând tradițiile populare cu cele ale nobililor.

Astăzi există multe preparate și rețete simple sau complexe care dau o identitate foarte specifică bucătăriei napoletane și care pot fi împărțite în feluri întâi și secunde, garnituri, delicatese, deserturi și băuturi. O categorie aparte merită însă pizza.

Pizza

Pizza este cu siguranță cel mai faimos produs gastronomic din Napoli din lume, cu care în realitate se identifică și pizza italiană în general. Astăzi sunt zeci de variante pe care le poți mânca, dar versiunile clasice sunt cea marinara și margherita. 

pizza margherita Italia

Italia este cu siguranță o destinație de top din punct de vedere culinar, dar și istoric. Bucătăria Riviere a preluat multe dintre rețetele de top ale țării pentru ca tu să te poți bucura de o minivacanță chiar la tine în oraș. Te așteptăm!