Articolul despre manevra Heimlich este documentat, redactat si revizuit medical de Doctor Cristina Căliman.

 

1. Primele lucruri pe care trebuie să le știți despre manevra Heimlich:

 

Manevra Heimlich este în zilele noastre una dintre cele mai cunoscute și mai frecvent folosite manevre de prim-ajutor din lume.

 

 Ea este metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene superioare ce trebuie aplicată  în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp strain.

 Poate fi făcută oriunde, de orice cetățean care cunoaște această manevră.

 

 Povestea ei începe în anul 1974 când doctorul Henry Heimlich ( pe atunci medic la un azil de bătrâni medicalizat din Cincinnati) a salvat viața unei bătrâne ce se înecase cu o bucățică de carne ce îi blocase căile respiratorii superioare sufocând-o.

 Bătrâna a scăpat de la moarte datorită faptului că dr.Heimlich a avut prezența de spirit să îi aplice o presiune bruscă la nivelul zonei superioare a abdomenului, sub coaste. 

 

Așa a luat naștere, dintr-o întâmplare tragică cu final fericit, una dintre cele mai utilizate manevre de prim-ajutor din lume care a salvat peste 100.000 de vieţi doar în SUA în decursul celor aproape 50 de ani de când e cunoscută.  

Viețile  multor oameni obișnuiți dar și a unor persoane celebre au fost salvate de această manevră de prim-ajutor, printre care a preşedintelui Ronald Reagan, a primarului New York-ului Edward Koch şi a actorilor Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher şi Jack Lemmon.

 

2. Cum se face corect manevra Heimlich în diferite situații?

 

Dacă victima care s-a înecat este în picioare:

 

-ne poziționăm rapid în spatele victimei, cu brațele în jurul taliei sale;

-plasăm degetul mare pe abdomenul victimei, intre ombilic (denumit popular și buric) și vârful sternului, cu degetele strânse în pumn;

 -acoperim pumnul strâns  cu cealalta mână și efectuăm  5 mișcări de împingere în către în spate și în sus, rapid si cu forță, ca și cum am vrea să ridicăm de pe sol victima;

-manevra trebuie repetata de mai multe ori, până  când  victima reușește  să  scoată  obiectul  tușind.

 Dacă obiectul aspirat apare in gura victimei sau in gâtul  acesteia, încercăm să îl apucăm cu degetele pentru a-l îndepărta.

 

Manevra Heimlich mărește   presiunea in abdomen, împingând diafragmul în sus. Ridicarea acestuia duce la creșterea  presiunii aerului din plămâni , forțând astfel expulzia corpului străin din căile aeriene superioare.

 

Dacă victima care s-a înecat este întinsă pe jos, dar nu este inconștientă:

 

-punem podul palmei pe abdomenul ei, între ombilic si stern;

-poziționam cealaltă  mâna  peste prima, ținând coatele întinse;

-efectuăm  5 mișcări de împingere în jos și  către cap, rapid si cu forță.

 

Manevra Heimlich la bebeluși:

 

 În cazul bebelușilor, manevra Heimlich se efectuează diferit față de cazul în care victima are vârsta de peste 1 an sau este adult.

 

Iată cum procedăm:

 

– punem bebelușul  cu fața  în jos, sprijinindu-i corpul pe antebrațul nostru și  susținându-i  bărbia  cu mâna,trupul său fiind ușor, cu capul mai jos decât trunchiul;

– ne sprijinim antebrațul pe coapsă și  aplicăm victimei 5 lovituri pe spate, între omoplați, cu podul palmei. 

 

Loviturile trebuie sa fie mult mai ușoare decât  în cazul unui adult dar suficient de puternice încât să disloce obiectul ce a produs asfixia!

– dacă manevra nu dă rezultate, întoarcem copilul cu fața în sus poziționându-l pe celălalt antebraț și apăsăm de 5 ori cutia toracică plasând  două degete la o lățime de deget sub o linie imaginară ce unește  mameloanele bebelușului,la nivelul jumătății inferioare a sternului, apăsând în  jos și înainte, spre cap;

– la nevoie, putem repeta ambele variante.

 

Cum se aplică manevra Heimlich în cazul în care persoana și-a pierdut conștiența ?

 

Deoarece în cazul persoanelor inconștiente nu este posibil să aplicăm metoda Heimlich în modul în care este ea descrisă clasic, va trebui să ne adaptăm situației.

Iată cum putem proceda:

 

– așezăm victima pe spate pe un plan tare, având grijă la modul cum o manevrăm pentru că mereu există riscul ca, în cădere să existe leziuni de coloană cervicală post traumatice; dacă suspicionăm astfel de leziuni e de preferat să nu o mișcăm deloc,așteptând ajutorul medical specializat;

– verificăm rapid respirația și pulsul,dar și dacă are în gură obiecte ce pot fi îndepărtate; 

– dacă persoana inconștientă nu respiră, începem de urgență manevrele de resuscitare cardio-respiratorie (compresiile toracice care se fac în acest caz au un efect similar manevrei Heimlich).

 

 În trecut, se recomanda ca la pesoanele alungite pe jos să se efectueze o variantă de manevră Heimlich în cadrul căreia salvatorul încăleca victima la nivelul bazinului (având grijă să nu exercite o apăsare prea marcată cu corpul său pe cel al victimei), plasa mâinile una peste alta, la nivelul buricului și, cu coatele întinse, exercita o apăsare în diagonală dirijată  în jos și înspre cap. 

 Multe țări au renunțat la această metodă ( spre exemplu, în Franța ea a fost abandonată în anul 2001).

 

3. Care sunt riscurile manevrei Heimlich?

 

 Cel mai important risc este să nu fie eficientă, fie că nu e corect executată, fie că obiectul aspirat este mare și s-a fixat bine în trahee. 

 

Trebuie știut că după numai 4 minute de hipoxie cerebrală (minute în care oxigenul nu ajunge la creier) la nivelul acestuia se instalează leziuni ireversibile.

 

În cazul în care manevra este eficientă, riscurile la care e expus pacientul sunt minore în comparație cu faptul că i se salvează viața.     Pot apărea contuzii la nivelul abdomenului, datorate forței cu care am exercitat presiunea la acest nivel.

 

Uneori, manevra poate produce inclusiv fracturi la nivelul coastelor sau al vârfului sternului.

 

Acestea apar în special în cazul persoanelor în vârstă sau de sex feminin,deoarece osatura lor este mai fragilă. 

 

Pot apărea, chiar și în cazul manevrei corect executate, leziuni la nivelul gurii (provocate  dacă pacientul a reușit să expulzeze în cavitatea bucală obiectul asfixiant, iar noi încercăm să îl scoatem cu degetele) sau chiar leziuni la nivelul căilor respiratorii superioare străbătute de obiectul aspirat și mai apoi expulzat ca urmare a manevrei Heimlich aplicate de noi.

 

De aceea, este necesar ca absolut orice supraviețuitor căruia i s-a aplicat această manevră să fie consultat și evaluat ulterior de către un medic, chiar dacă aparent nu acuză nicio jenă post manevră.

 

4. Sfaturi utile

 

– dacă victima tușește, vorbește și poate respira este vorba de o obstucție parțială a căilor respiratorii superioare, caz în  care e de preferat să încurajăm persoana în cauză să tușească pentru a elimina obiectul obstructiv și să îi îndepărtăm rapid din gură orice obstacol vizibil, deoarece în aceste cazuri  manevra Heimlich poate agrava situația transformând o obstrucție parțială în una completă.

 

– dacă semnele sunt de la început de obstrucție completă (imposibilitatea de a vorbi, de a tuși și de a respira, uneori culoare cianotică a pielii, poziție aplecată spre înainte, cu mâinile duse la gât și expresie panicată) vom putea preceda manevra Heimlich de 5 palme date cu putere între omoplații victimei, verificând după fiecare palmă dacă a avut efect; în cazul în care această succesiune rapidă de 5 lovituri nu are efect, recurgem rapid la metoda Heimlich;

 

– pentru ca manevra Heimlich să fie cât mai eficace, atunci când ne poziționăm în spatele unei victime ce stă în picioare și ne plasăm mâinile între ombilicul și    rebordul ei costal, trebuie să ne asigurăm că burta noastră este strâns lipită de spatele victimei; 

 

– întotdeauna trebuie să ne asigurăm că, în paralel cu manevrele pe care le executăm, se lansează apelul la 112 pentru ajutor specializat; dacă nu suntem singuri cu victima, trebuie să solicităm celui/celor din preajmă să sune fără întârziere;

 

– trebuie să fim atenți ca victima, în caz că devine inconștientă, să nu cadă deoarece în cădere se pot produce traumatisme (inclusiv traumatism cranio-cerebral cu hemoragie cerebrală secundară) ce pot agrava situația;

 

– în cazul femeilor însărcinate va trebui aplicată o variantă de manevră Heimlich în care pumnul nu mai e plasat între ombilic și vârful sternului pentru că mișcările ar putea afecta copilul. Pumnul salvatorului se va poziționa la mijlocul sternului, victima fiind cuprinsă pe sub axile și nu în jurul taliei. Prindem apoi pumnul astfel poziționat cu mâna cealaltă și tragem brusc spre noi, repetând mișcarea dacă nu a avut eficiența dorită.