Pennele sunt unele dintre puținele forme de paste cu o „dată de naștere”: în 1865, Giovanni Battista Capurro, un producător de paste din San Martino d’Albaro (Genova), a obținut un brevet pentru o mașină de tăiat în diagonală. Invenția sa a tăiat pastele proaspete într-o formă de stilou, fără a le zdrobi.

Pennele sunt gătite în mod tradițional al dente, iar forma le face extrem de potrivite pentru sosuri, cum ar fi pesto, marinara sau arrabbiata.

Rețetele de penne cu piept de pui sunt diverse și diversificate. Ușor de făcut, perfecte pentru întreaga familie și cu un echilibru perfect de arome, aceste penne vor deveni specialitatea casei tale. Astăzi împărtășim cu tine 5 dintre rețetele noastre favorite de penne cu piept de pui. 

Penne cu piept de pui și pesto

Penne cu piept de pui și pesto

Ingrediente:

350 g penne rigate

300 ml smântână lichidă de gătit

65 g pesto de busuioc

3 cepe verzi, tăiate bucățele

200 g pui tăiat cubulețele, fără piele, tras în tigaie 

65 g roșii uscate la soare scurse, feliate subțiri

40 g parmezan ras fin

 

Mod de preparare:

Într-o cratiță cu apă clocotită, cu sare, se fierb pastele urmând instrucțiunile de pe pachet, până se înmoaie. Se scurge apa, dar se lasă 60 ml din lichid.

Se pun pastele în tigaie la foc mediu și se adaugă lichidul păstrat în pasul anterior, smântâna, pesto, ceapa, puiul și roșia. Se amestecă pentru a combina. Se gătește, amestecând, timp de 1 până la 2 minute sau până se încălzește totul.

Se împarte în farfurii și se acoperă fiecare porție cu parmezan. 

Penne cu pui și ciuperci

Penne cu pui și ciuperci

Ingrediente:

4 pulpe de pui, dezosate și fără piele

1 linguriță busuioc uscat

Sare si piper, pentru a asezona, după gust

1 lingură ulei de măsline

1 ceapă galbenă medie, tocată

4 căței de usturoi, tocați 

80 ml vin alb sec

250 g ciuperci maro sau Cremini, feliate

1 litru supă de de pui

375 ml lapte degresat

80 ml lapte

300 g paste penne nefierte 

90 g parmezan proaspăt ras

O mână de pătrunjel proaspăt, tocat

 

Mod de preparare:

Asezonează pulpele de pui cu busuioc uscat, sare și piper. Încinge 2 lingurițe de ulei într-o cratiță sau o oală mare la foc mediu. Adaugă pulpele de pui și rumenește pe ambele părți până devin maro auriu. Scoate-le din cratiță și pune deoparte.

În uleiul rămas în oală, prăjește  ceapa și usturoiul până când ceapa devine transparentă, amestecând din când în când (aproximativ 2 minute). Toarnă vinul alb și lasă să fiarbă 5 minute, sau până când începe să scadă.

Adaugă ciupercile și gătește încă 3 minute, amestecând din când în când. Apoi adaugă supa de pui, laptele degresat, sare și piper și adu în starea de fierbere ușor. Adaugă pastele și fierbe până când pastele sunt al dente, aproximativ 15 minute, amestecând din când în când.

Amestecă parmezanul până se topește prin sos. Se ia de pe foc și se lasă să stea 5 minute pentru a permite sosului să se îngroașe. 

Taie puiul în fâșii și se adaugă în paste. Se ornează cu pătrunjel proaspăt și extra parmezan, dacă se dorește

Penne cu piept de pui și sos alb

Penne cu piept de pui și sos alb

Ingrediente:

2 piepți de pui dezosați și fără piele (aproximativ 500 gr)

½ linguriță de sare

¼ linguriță de piper negru măcinat

1 lingură de ulei vegetal

250 gr de penne 

30 gr de unt

30 gr de usturoi, tocat

15 gr de făină universală

240 gr de smântână de gătit

120 ml de supă de pui (sau apă fierbinte de la paste)

25 gr de parmezan, proaspăt ras

sare (dupa gust)

piper negru măcinat (după gust)

1 legătură de pătrunjel proaspăt (opțional, pentru decor)

 

Mod de preparare:

Pune o oală mare cu apă și sare la fiert la foc mediu. Adaugă pastele și fierbe-le până devin al dente conform instrucțiunilor de pe ambalaj, aproximativ 8-10 minute. Păstrează 120 ml de apă fierbinte pentru paste într-un castron (dacă folosești în loc de supa de pui). Scurge pastele și pune deoparte.

Folosește un prosop de hârtie pentru a lua complet apa de pe pieptul de pui. Asezonează cu sare și piper după gust.

Într-o tigaie mare, încălzeștei uleiul la foc mediu până când sfârâie, aproximativ 1-2 minute. 

Adaugă puiul și prăjește-l până devine maro auriu, 6-8 minute pe fiecare parte. Taiei puiul în fâșii de 1 cm și acoperă cu folie de aluminiu pentru a rămâne zemoase. 

În aceeași tigaie, adaugă untul și usturoiul și călește-le până se parfumează, aproximativ 1 minut. Adaugă făina și lasă la foc pană se îngroașă și devine o pastă, aproximativ 1 minut.

Adaugă smântână de gătit, supa de pui (sau apă fierbinte rezervată de la paste) și parmezanul. Lasă la fiert la foc mediu și fierbe timp de 2-3 minute până se îngroașă și ajunge la consistența dorită, amestecând din când în când. Condimenteaza cu sare și piper după gust.

Adaugă puiul și pastele în tigaie și amestecă bine până când toate ingredientele se încorporează. Ornează cu pătrunjel și servește imediat.

Penne siciliene al forno (la cuptor)

Penne siciliene al forno (la cuptor)

Ingrediente:

Pentru sos:

500 g amestec de carne tocată de vită și porc

120 ml de vin alb

100 g mazăre

1 morcov

1 tulpină de țelină

1 ceapă de mărime medie

1-2 căței de usturoi (opțional) 

ulei de măsline extra virgin

1 mână frunze de busuioc sau pătrunjel tocat

30 ml de piure concentrat de roșii

500 ml pulpă de roșii sau passata

sare si piper dupa gust

 

Pentru paste:

400 g penne

300 g mozzarella tăiate în bucăți

50 g parmezan

 

Mod de preparare:

Mai întâi se face sosul. Se taie  mărunt morcovul, ceapa, usturoiul și țelina, după care se călesc în ulei de măsline până se înmoaie. Se adaugă carnea tocată și se gătește până se rumenește. Apoi se adaugă piureul concentrat de roșii și se amestecă bine. Se adaugă și vinul și se amestecă din nou bine. 

Când vinul s-a evaporat se toarnă pulpa de roșii și se amestecă bine cu carnea.Se adaugă frunzele de busuioc, sare și piper după cum este necesar.

Se acoperă sosul și se lasă să fiarbă la foc mic cel puțin o oră, amestecând din când în când pentru a nu se lipi. Dacă devine prea gros se adaugă puțină apă.

Cu 15 minute înainte ca sosul să fie gata, se adaugă mazărea.

Apoi, se pregătesc pastele. Se pune apa cu sare la fiert, și când dă în clocot se adaugă pastele. Se gătesc cu 2-3 minute mai puțin decat este indicat pe pachet. Se strecoară și se adaugă pastele în sosul de carne când este gata.

Se amestecă bine pastele și sosul și se lasă să se răcească.

Ultimul pas este punerea pastelor la cuptor. 

Se pune un strat de paste cu sos pe fundul unui vas de cuptor. Se face apoi un strat cu bucăți groase de mozzarella. Se mai adaugă încă un strat de paste cu sos și din nou puțină mozzarella. Se termină cu un strat de paste cu sos, peste care se presară parmezan și se coace în cuptorul preincalzit la 180-200°C pana ce stratul superior începe sa devină crocant (30-40 minute). 

 

Îți urăm poftă bună și spor la gătit!