Știm deja că merele sunt fructele care conțin cele mai multe vitamine pentru menținerea unui stil de viața sănătos. Medicii din toate timpurile recomandă includerea merelor în mesele noastre, fie sub formă de gustare sau preparate pe baza acestora. Fiind un fruct pe care îl avem la îndemână în orice sezon, putem să profităm oricând de vitaminele și nutrienții oferiți de acesta. Așa că, atunci când ți-e poftă de un desert dulce, simplu, ușor dar în același timp sănătos, poți să-l prepari cu ajutorul merelor proaspete.
În continuarea acestui articol îți vom prezenta câteva rețete pentru un desert simplu și delicios cu mere. Este vorba despre plăcinta cu mere și iaurt, o plăcintă care nu necesită multă muncă și ingrediente, dar va fi un desert ce-ți va îndulci toate simțurile. Și prăjitură cu mere și iaurt grecesc, puțin diferită de prima variantă, dar la fel de delicioasă și apetisantă.
Îți garantăm că ambele variante te vor surprinde plăcut, așa că urmărește-te cu atenție și notează rețetele pentru a le aveam la îndemână atunci când ți-e poftă de ceva dulce.
Continut articol
Plăcintă cu mere și iaurt
Sursă: sweetlycake
Pentru a obține rețeta autentică de plăcintă cu mere și iaurt, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru obținerea aluatului:
- 200 g unt
- 100 g iaurt
- 2 ouă
- 50 gr zahăr pudră
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu
- ½ linguriță praf de copt
- 300 gr făină
- Coajă de portocală
- Esență de vanilie
Pentru umplutură:
- 500 gr de mere răzuite și călite
- Zahăr și scorțișoară după gust
Mod de preparare:
Untul trebuie să fie moale, așa că înainte de a te apuca de întreg procesul de preparare lasă-l puțin la temperatura camerei. Mixează-l apoi cu zahărul pudră și adaugă ouăle, unul câte unul, mixând constant compoziția după fiecare. Mai apoi adaugă iaurtul dar nu înainte de a adăuga în acesta bicarbonatul. La sfârșit incorporează făina pe care ai amestecat-o cu praful de copt.
Întreg aluatul obținut se lasă aproximativ, 15 minute la temperatura camerei să se odihnească după care îl poți împărți în 2 părți egale. Întinde una dintre bucăți într-o foaie subțire pe dimensiunea tăvii pe care o folosești. Se recomandă utilizarea unei tăvi de cca 20/25 cm dar nu este obligatoriu.
Adaugă apoi peste prima foaie compoziția de mere obținută și întinde-o într-un strat uniform. Acoperă compoziția cu cea de-a doua foaie de aluat pe care ai întins-o la aceeași dimensiune pe care a avut-o și prima foaie.
Bagă plăcinta cu mere la cuptor și coace-o la foc mediu între 180/160 grade cu ventilație, aproximativ 40 de minute, până observi că se rumenește frumos pe deasupra.
Las-o să se răcească în tava și mai apoi scoate-o pe un grătar unde o poți lăsa să se răcească mai bine. O poți porționa și pudra pe deasupra cu zahăr pudră.
Această rețeta este foarte simplă și o poți realiza într-un timp foarte scurt. Este un desert potrivit pentru o relaxare în familie sau pentru un eveniment important unde vrei să-i surprinzi pe oaspeți cu ceva dulce. În ambele cazuri îți garantăm că toți degustătorii vor fi foarte mulțumiți.
Prăjitura cu mere și iaurt grecesc
Sursă: tasty
Cea de-a doua variantă, la fel de ușor de preparat și cu un gust intens de mere proaspăt coapte este prăjitura cu mere și iaurt grecesc.
Iată de ce ingrediente vei avea nevoie pentru obținerea acesteia:
- 2 mere
- 2 ouă
- 200 gr iaurt grecesc
- 80 ml ulei
- 250 gr făină
- 120 gr zahăr
- 2 linguri praf de copt
Mod de preparare:
În primul rând preîncălzește cuptor încă de la momentul în care de apuci de realizarea compoziției. Apoi, amestecă ouăle cu iaurtul grecesc și uleiul. Mai apoi incorporează treptat făina cu praful de copt și zahărul.
Decojește merele, îndepărtează-le parte cu semințe ș taie-le cubulețe, iar mai apoi incorporează-le în aluat.
Toarnă întreaga compoziție într-o tavă rotundă și bag-o la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Fii atent la ea și las-o până în momentul în care aceasta capătă o crustă crocantă și aurie pe deasupra.
Recomandăm a se servi rece pentru un gust mai intens și savuros. O poți servi cu fructe proaspete sau cu înghețată. O combinație de texturi și gusturi ce te va impresiona.
Prăjitura cu mere și aluat fraged cu iaurt
Sursă: taste of home
O altă rețeta de prăjitura cu mere pe care te încurajăm să o încerci este prăjitura cu mere și aluat fraged cu iaut.
Pentru aceasta vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru compoziția aluatului:
- 2 gălbenușuri
- 100 gr zahăr
- 100 ml ulei
- 1 lingura untură solidă
- 1 vârf de cuțit de sare
- 1 pliculeț praf de copt
- 200 ml iaurt
- 500 gr făină
- 2 linguri esență de lămâie
Pentru umplutură:
- 1kg de mere
- 4 linguri zahăr
- 3 pliculețe zahăr cu scorțișoară
- Zahăr pudră (pentru decor)
Pentru prepararea acestei prăjituri, poți începe cu prepararea merelor. Răzuiește-le pe răzătoarea are cu coajă cu tot, dar fără a adăuga porțiunea cu semințe. Pune merele răzuite într-un vas pe foc împreună cu zahărul, zahărul cu scorțișoară și lasă-le până se călesc bine și formează sirop. Apoi lasă-le la răcit și concentrează-te pe compoziția pentru aluat.
Pune într-un alt vas, gălbenușurile, zahărul, uleiul, esența și puțină sare și mixează-le pe toate până se omogenizează. Adaugă apoi untura și iaurtul în care ai diluat înainte praful de copt. Continuă să omogenizezi compoziția și adaugă treptat făina. Te poți opri din adăugarea acesteia în momentul în care obții un aluat nelipicios și ușor moale.
Frământă-l puțin pe masa și lasă-l la odihnit aproximativ 20 de minute, acoperit pentru a nu se usca.
Împarte aluatul obținut în două părți și întinde-le la aceeași dimensiune (pe dimensiunea tăvii). Pune prima foaie pe tava tapetată cu foaie de copt și adaugă peste aceasta compoziția obținută din merele coapte, după care acoperă cu cea de-a doua foaie.
Bagă tava la cuptor pentru 35 de minute la o temperatură de 18 de grade, până când foaie de sus se rumenește bine.
Las-o la răcit, porționeaz-o în felii mai mici și pudreaz-o cu zahăr. Te vei bucura de o prăjitură pufoasă cu un gust intens de mere, iar mirosul de scorțișoară îți va îmbrăca întreaga casă într-un parfum superb.
Prăjitură pufoasă și fragedă cu mere
Sursă: kfetele.ro
Pe cât e de simplu acest desert pe atât de multe variante există. În cele ce urmează îți vom mai prezenta încă o rețeta de prăjitură pufoasă și fragedă cu mere. Dacă ești un împătimit al merelor și mai ales al acestei prăjituri nu strică niciodată o variantă în plus.
Iată de ce ingrediente vei avea nevoie pentru aceasta:
- 1 kg de mere
- 600 gr iaurt
- 10 linguri de ulei
- 10 linguri de zahăr
- 16 linguri de făină
- 1 linguriță bicarbonat
- Vanilie/ extract de vanilie
- Scorțișoară
Mod de preparare:
Rade merele, scurge-le de zeamă și lasă-le deoparte până te ocupi de celelalte etape.Amestecă uleiul cu zahărul, adaugă iaurtul și mixează-le bine până se topește zahărul.
Adăugă făina, amestecă bine și incorporează vanilia și bicarbonatul stins cu oțet.Așterne pe o tavă hârtia de copt. Pune jumătate din compoziție și nivelează uniform pe toată suprafața tăvii.
Amestecă merele cu scorțișoara și presară-le peste compoziția din tavă.Peste acestea, adaugă cealaltă jumătate de compoziție și bagă tava la cuptor, pentru aproximativ 35 minute la 180 grade, până se rumenește bine.
După ce s-a rumenit bine se scoate se lasă la răcit și mai apoi se savurează.
Prăjitura cu mere iaurt și coajă de lămâie și portocală
Sursă: cumsa.ro
Aceasta este una dintre cele mai simple variante pentru prăjitură cu mere iar rezultatul este unul nemaipomenit. O prăjitură ușoară, pufoasă și apetisantă. Un desert minunat atât pentru cei mici cât și pentru cei mari.
O altă idee de prăjitură cu mere ar fi prăjitura cu mere iaurt și coajă de lămâie și portocală. O combinație mai diferită față de cea clasică dar la fel de gustoasă și apetisantă.
Uite de ce ingrediente vei avea nevoie pentru obținerea acesteia:
- 1 cană de iaurt
- ½ cană ulei
- 2 căni zahăr
- 3 căni făină
- 5 ouă
- 1 pliculeț praf de copt
- Coaja rasă de la o lămâie bio
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- 4 mere
- Coaja de la o portocală bio
Mod de preparare
Amestecă gălbenușurile cu praful de sare și cu uleiul până se incorporează bine. În alt bol, bate albușurile cu zahărul și zahărul vanilat până obții o spumă densă. Încorporează compoziția de gălbenușuri în cea de albușuri, iar mai apoi adaugă făina, iaurtul, praful de copt dizolvat în puțină zeamă de lămâie și coaja de lămâie și portocală.
Spală merele, curăță-le și taie-le cubulețe. Toarnă compoziția în tavă tapetată cu puțin ulei și pesmet și adaugă merele tăvălite puțin prin făină. Bagă compoziția la cuptor pentru cca 35-40 minute la 180 grade și las-o până se rumenește bine.
Când se rumenește bine se scoate de la cuptor și se lasă la răcit. După ce se răcește, se taie în forma dorită și se pudrează cu zahăr vanilat. Te vei bucura de o prăjitură pufoasă cu un gust intens de mere și fructe exotice, datorită cojii de lămâie și portocală. Un desert pufos și parfumat potrivit atât pentru zilele de vară cât și de iarnă.
Indiferent de ce variantă de rețetă alegi, îți garantăm că vei obține un desert delicios care va fi pe placul tuturor. Nu trebuie să ne crezi pe cuvânt, bineînțeles. Încercă-le pe toate și convinge-te singur, cu siguranță de vei bucura de rezultatele obținute.
