Carnea de rață este consumată în întreaga lume și este deosebit de populară în China. Este o sursă bogată de proteine și oferă mai multe vitamine și minerale, fiind un tip de carne sănătoasă care poate fi inclusă într-o dietă echilibrată.

„Atunci când am mâncat prima oară rață cu portocale a fost la un restaurant chinezesc de la mine din oraș, moment din care am rămas absolut îndrăgostită de acest preparat.” – Diana

„Pulpele de rață la cuptor cu sos de vișine sunt un preparat absolut delicios, care îmbină dulcele cu săratul într-un mod fascinant, și care îmi lasă gura apă numai atunci când mă gândesc la el. Recomand tuturor ce vor să aibă parte de o experiență culinară de vis!” – Florin

„De fiecare când am invitați fac rață la cuptor, fie cu portocale, fie cu vișine, iar invitații se simt ca la un restaurant de top!” – Ramona

Pulpe de rață la cuptor cu piure de cartofi și sos de vișine

Pulpe de rață la cuptor cu piure de cartofi și sos de vișine

Ingrediente:

2 pulpe de rață (250 gr fiecare)

200 gr vișine proaspete sau congelate

Sare, piper, cimbru, usturoi praf după gust

100 ml vin roșu dulce sau demidulce

1 lingură zahăr

1 lingură unt

 

Mod de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Pulpele de rață se spală și se șterg cu un șervețel. Se pun în tavă și se condimentează cu sare, piper, cimbru și usturoi praf după gust. Se lasă la cuptor cu folie de aluminiu peste tavă aproximativ 1h30min. Se scoate folia de aluminiu și se mai lasă 10-15 minute pentru a se rumeni. 

Dacă vișinele sunt proaspete se spală și se curăță de codițe și sâmburi, iar dacă sunt congelate se lasă la decongelat. Jumătate din vișine se mixează (se fac pastă), iar cealaltă jumătate le lăsăm întregi. Într-o tigaie se pun vișinele mixate și cele întregi alături de vin, unt și zahăr. Se țin la foc mediu până când compoziția se transformă într-un sos mai gros, omogen. Cand ajunge la densitatea dorită, se oprește focul și se adaugă puțină sare. 

Pentru servire, se pune pulpa de rață în farfurie pe un pat de piure (de cartofi, de conopidă, de cartofi dulci – după preferințe) și se adaugă sosul de vișine peste pulpă. 

Pulpe de rață la cuptor cu portocale

Ingrediente: 

2 pulpe de rață (250 gr fiecare)

2 portocale medii 

2-3 căței de usturoi

Sare și piper după gust

Rozmarin sau cimbru, după preferințe

Miere

 

Mod de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 150 de grade. Se spală portocalele, se iau 4 bucățele de mărimea unei monezi de 50 de bani (doar partea portocalie a cojii) și se mai rade coaja unei portocale integral și apoi se storc portocalele. Se prepară un amestec din sare, piper, coaja de portocală rasă și puțin usturoi pisat cu care se freacă bine pulpele, după care se adaugă în tavă și se presară rozmarin sau cimbru. Adaugă sucul portocalelor în tavă. Pune staniol peste tavă și lasă la cuptor pentru aproximativ 2 ore. Scoatem folia de aluminiu și ridicăm temperatura cuptorului la 200 de grade, și lăsăm pulpele încă 10 minute în cuptor cu puțină miere deasupra pentru a se rumeni.  

Pulpe de rață cu vin roșu

Ingrediente:

2 pulpe de rață (250 gr fiecare)

500 ml vin roșu dulce sau demidulce

Usturoi, după gust

1-2 crenguțe de rozmarin proaspăt

2 foi de dafin

Sare și piper boabe, după gust

Ulei de măsline

 

Mod de preparare:

Peste pulpele de rață se presară sare, rozmarinul ace, piperul boabe și câte o foaie de dafin pe fiecare. Se pisează usturoiul și se amestecă cu vinul. Acest amestec se toarnă peste pulpele de rață într-un recipient adânc, astfel încât pulpele să fie acoperite. Acest recipient se păstrează la frigider timp de 24 de ore. 

A doua zi se scot pulpele și se rumenesc în puțin ulei de măsline. După ce s-au rumenit, se toarnă amestecul de vin roșu în care au stat peste noapte și se lasă la fiert timp de 1h cu capacul pus. Dacă vinul se va evapora, se mai completează cu vin.  

Pulpe de rață la cuptor cu miere

Ingrediente:

2 pulpe de rață (250 gr fiecare)

Sare, piper, rozmarin, usturoi praf după gust

Miere 

 

Mod de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Se spală și se șterg pulpele de rață, și apoi se condimentează după gust cu sare, piper, rozmarin și usturoi praf. Se pun la cuptor într-o tavă acoperită cu folie de aluminiu pentru circa 1h30min, după care se scoate folia de aluminiu, se ung pulpele cu miere și se mai lasă 10-15 minute pentru a se rumeni.

Pulpe de rață la cuptor cu varză

Ingrediente:

2 pulpe de rață (250 gr fiecare)

Sare, piper, cimbru, usturoi praf după gust

1 varză roșie mare

3-4 căței de usturoi

sare și piper după gust

50 ml vin alb sec

100 ml apă

2-3 crenguțe rozmarin proaspăt

ulei

 

Mod de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 190 de grade. Se spală și se șterg pulpele de rață, iar apoi se crestează puțin doar pielea, nu și carnea. Se asezonează cu sare și piper pe ambele părți. Usturoiul curățat întreg se pune în tavă, pulpele peste căței, și vinul, apa și rozmarinul peste pulpe. Tava se acoperă cu folie de aluminiu și se lasă la cuptor 1h30min. După acest timp se scoate folia și se mai lasă 10-15 minute pentru ca pulpele să se rumenească.  

Acum este momentul să călești varza roșie! Se taie varza mărunt și se adaugă într-o oală încăpătoare cu ulei, la foc mediu. Se amestecă o dată la 3-4 minute varza până când aceasta este înmuiată. Se adaugă sare și piper după gust. 

Pulpe de rață la cuptor cu legume

Ingrediente:

2 pulpe de rață (250 gr fiecare)

Sare, piper, rozmarin proaspăt, după gust

Miere

1 dovlecel

1 ceapă

1 vânătă

1 ardei roșu

1 ardei portocaliu

5-6 ciuperci mari

Fulgi chilly

Ulei

 

Mod de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 190 de grade. Se spală și se șterg pulpele de rață, iar apoi se crestează puțin doar pielea, nu și carnea. Se asezonează cu sare, piper și rozmarin pe ambele părți. Se pun la cuptor într-o tavă acoperită cu folie de aluminiu pentru circa 1h30min, după care se scoate folia de aluminiu, se ung pulpele cu miere și se mai lasă 10-15 minute pentru a se rumeni.

Legumele se taie cubulețe, iar ceapa solzișori. Se adaugă întâi ceapa în tigaie în ulei încins. Se lasă să se rumeneascp și apoi se adaugă și celelalte legume. Se amestecă din când în când până când legumele sunt aldente. Se adaugă fulgi de chilly după gust și se mai lasă puțin pe foc, până când legumele sunt făcute.  

Pulpe și piept de rață la cuptor 

piept de rata la cuptor cu portocale

Ingrediente:

2 pulpe de rață (250 gr fiecare)

1 piept de rață

2 portocale medii

20 gr unt

Miere 

Sare, piper, rozmarin proaspăt, pătrunjel proaspăt, usturoi praf (după gust)

 

Mod de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 190 de grade. Se spală și se șterg pulpele și pieptul de rață, iar apoi se crestează puțin doar pielea, nu și carnea. Se asezonează cu sare, piper și rozmarin (doar pulpele) pe ambele părți. Pulpele se pun la cuptor într-o tavă acoperită cu folie de aluminiu pentru circa 1h30min, după care se scoate folia de aluminiu, se ung cu miere și se mai lasă 10-15 minute pentru a se rumeni.

Pipetul de rață se așează într-o altă tavă. Se taie 2 felii de portocală, iar restul se storc. Zeama, untul și o linguriță de miere se amestecă pe foc până se omogenizează, și apoi se adaugă peste piepți în tavă. Se adaugă și feliile de portocale puse deoparte tăiate în triunghiuri. Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se pune la cuptor pentru 1h aproximativ.  Se adaugă pătrunjelul proaspăt peste și gata!

 

Vă urăm poftă bună și spor la gătit!