Supa de fructe de mare este o rețetă cu specific mediteranean. Dacă vrei să faci o astfel de supă ca la restaurant, te asigurăm că rețetele de mai jos îți vor face treaba mult mai ușoară!

Supă de fructe de mare

Ingrediente: 

1 lingură ulei de măsline

1 ceapă mică, tocată

1 ardei verde mic, tocat

2 morcovi medii, tocați

1 cățel de usturoi, tocat

1 conserve (425 gr) sos de roșii

1 conserve (400 gr) de roșii tăiate cubulețe

180 ml de vin alb sau supă de pui

1 frunză de dafin

1/2 linguriță oregano uscat

1/4 linguriță busuioc uscat

1/4 lingurita piper

340 gr file de somon, tăiat în cuburi de 2 cm

225 gr de creveți medii nefierți, curățați

3 lingurițe patrunjel proaspăt tocat

 

Mod de preparare: 

Într-o cratiță mare, încălzește uleiul la foc mediu. Adaugă ceapa și ardeiul verde; gatește și amestecă până se înmoaie. Adaugă morcovi și usturoi; gătește încă 3 minute. Se amestecă sosul de roșii, roșiile, vinul și condimentele și se lasă până la fierbere. Redu căldura și lasă la fiert, acoperit, pentru 30 de minute.

Se adaugă somonul, creveții și pătrunjelul. Gătește, acoperit, cu 7-10 minute mai mult sau până când peștele este moale, iar creveții devin roz. Adaugă și frunza de dafin.

 

Supă mediteraneană de fructe de mare și pește

Ingrediente: 

1 ½ linguriță coriandru

1 linguriță chimen

1 linguriță fulgi de ardei roșu

¾ linguriță de turmeric

½ linguriță boia

700 gr de file de pește (biban de mare, cod), tăiat în bucăți de 3-4 cm

Sare și piper negru, după gust

Ulei de măsline extravirgin

1 ceapă roșie, tocată

1 ardei gras roșu, tocat

2 țeline apio, tocate

4 căței de usturoi tocati

450 gr roșii întregi la conservă

120 ml de vin alb

1 L de supă de legume sau de pui, de preferință cu conținut scăzut de sodiu

60 gr pătrunjel proaspăt tocat

60 gr coriandru proaspăt tocat

3 cepe verzi tocate 

Sucul de la o lămâie 

 

Mod de preparare:

Într-un castron mic, amestecă condimentele. Asezonează peștele cu sare, piper negru și 2 până la 3 lingurițe din amestecul de condimente.

Într-o oală mare, încălzește 3 linguri de ulei de măsline extravirgin la foc mediu-mare. Adaugă ceapa, ardeiul gras, țelina și usturoiul. Gătește, amestecând regulat, timp de 5 minute sau până când legumele se înmoaie. Asezonează cu sare și piper negru. Adaugă restul de amestec de condimente.

Adaugă roșiile, vinul alb și supa de pui. Adu-l la fierbere, apoi se redu focul la mediu-mic. Acoperă oala parțial și lasă să fiarbă timp de 20 de minute.

Adaugă peștele și gătește aproximativ 4-5 minute sau până când peștele este gătit (nu găti excesiv peștele, pentru că acesta va continua să se gătească în bulionul fierbinte chiar și după ce îl ieii de pe foc).

Adaugă pătrunjelul, coriandrul și ceapa verde, iar ca ultim pas adaugă zeama de lămâie. 

 

Supă rustică de fructe de mare

Supă rustică de fructe de mare

Ingrediente:

2 linguri ulei de măsline extra virgin

160 de grame de ceapă roșie tăiată cubulețe

4 căței de usturoi (tocați)

1.2 kg scoici 

240 ml vin alb sec

950 ml de supa de pui (de asemenea, supa de fructe de mare funcționează grozav!)

120 ml smântână groasă

410 gr roșii tăiate cubulețe

2 lingurițe boia afumată

455 gr creveți

340 de grame de cod de Alaska (decongelat, tăiat în bucăți mici)

60 grame patrunjel tocat

sare grunjoasă

 

Mod de preparare:

*Notă rapidă despre scoici înainte de a începe! Odată ce le aduci acasă de la magazin, lasă-le să stea în apă rece sărată cel puțin o oră, astfel încât nisipul să cadă. Apoi, sub jet de apă, curăță-le pe fiecare câte puțin cu o perie de bucătărie. 

Încinge uleiul într-o oală mare la foc mediu. Adaugă ceapa și usturoiul alături de puțină sare. Călește 3-5 minute, până când ceapa se rumenește pe alocuri. Adaugă scoicile curățate și vinul. Pune capacul și lasă la fiert 8-10 minute, până când toate scoicile s-au deschi. Dacă unele sunt încă închise, aruncă-le. Scoate scoicile din oală cu clești și lasă-le puțin deoparte.

În oală adaugă bulionul, smântâna, boia de ardei afumată și roșiile tăiate cubulețe. Lasă să fiarbă, apoi adaugă creveții și peștele, gătind încă aproximativ 8 minute, până când totul este gătit. Adaugă pătrunjelul tocat, încă puțină sare pentru a te asigura că este perfect și, la final, scoicile. Amestecă ușor și servește imediat!

 

Supă de midii congelate

O supă bogată pe bază de roșii cu vin, usturoi și legume. Servește cu pâine prăjită și ai o masă rapidă și ușoară, gata în 30 de minute.

Ingrediente: 

2 linguri ulei de măsline

110 gr ceapă galbenă, tocată

75 gr morcov, curățat de coajă și tocat

55 gr de țelină, tocată

55 gr fenicul proaspăt, tocat

Sare

4 căței de usturoi, rași

355 ml vin alb sec 

710 ml de supă de pui nesărată sau cu conținut scăzut de sodiu

475 ml roșii passata/piure

1 frunză de dafin

40 de midii (aproximativ 710 gr)

2 linguri pătrunjel proaspăt, tocat

Mod de preparare: 

Într-o oală mare de supă, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa, morcovul, țelina, feniculul și sarea. Gătește, amestecând des până când legumele încep să se înmoaie, aproximativ 8-10 minute. Adaugă usturoiul și lasă-l la fiert timp de 1 minut.

Adaugă vinul și gătește până când s-a redus puțin. Adaugă bulionul, roșiile passata și foaia de dafin. Atunci când dă în fiert, adaugă midiile. Acoperă și fierbe timp de 5 minute până când toate midiile sunt deschise. Aruncă midiile care rămân închise.

Scoate frunza de dafin. Gustă și adaugă sare dacă este necesar.

Se servește cu pătrunjel deasupra și pâine prăjită.

 

Supă de scoici și creveți

Ingrediente: 

500 gr de midii

150 ml de vin alb sec

500 gr de fileuri de pește amestecate fără piele (cum ar fi chefal, somon, biban)

8 creveți (gata de gătit, decojiți până la segmentul de coadă)

1 fenicul

1 tulpină de țelină

1 cepe

2 căței de usturoi

4 roșii

1 lingură ulei de măsline

șofran măcinat

800 mililitri de supă de pește

sare

2 ardei

1 lingură suc de lamaie

1 lingură busuioc proaspăt tocat

 

Mod de preparare:

Clătește bine midiile și curățe-le. Într-o cratiță largă, pune vinul la fiert, adaugăi scoicile, acoperă și gătește aproximativ 6 minute până când scoicile s-au deschis. Strecoară, păstrând apa. Scoate carnea scoicilor din cochilii.

Clătește peștele și taie-l în bucăți mici. Clătește creveții și scurge-i. Clătește feniculul și țelina și pregătește-le pentru gătit.

Încinge uleiul într-o cratiță și călește legumele pregătite până se înmoaie, dar nu se rumenesc. Amestecă șofranul și lasă la fiert 1 minut. Adaugă vinul, bulionul și apa pe care ai scurs-o anterior și fierbe 10 minute. Condimentează cu sare, piper și suc de lămâie.

Pune fileurile de pește și creveții în oală și lasă la fiert până când peștele este făcut, 6-8 minute. Adaugă midiile și busuiocul și asezonează după gust. 

 

Supă de roșii cu fructe de mare

Supă de roșii cu fructe de mare

Ingrediente:

4 linguri de unt nesărat

240 ml ulei de măsline extravirgin

2 morcovi mari, curățați, tocat

1 praz, doar partea albă, curățat și tocat

1 ceapă galbenă mare, tocată

1 ardei gras roșu, fără miez, fără semințe și tocat

1 bulb mic de fenicul, tocat

1 ardei gras verde, fără miez, fără semințe și tocat

2 țelină, tocată

4 căței de usturoi, tocați mărunt

3 caței de usturoi, măcinați

Sare după gust

Boabe de piper negru tocate, dupa gust

170 gr de pastă de tomate

1 linguriță busuioc uscat

1 lingură oregano uscat

1 lingură de cimbru uscat

1 linguriță cayenne

480 ml de vin alb sec 

960 ml de supă de pește 

425 gr de roșii italiene zdrobite, 2 conserve

3 foi de dafin

225 gr de scoici scallop

225 gr de creveți, curățați

225 gr de calmar, feliat

225 gr de file de halibut, tăiat în bucăți mari

225 gr de scoici manila, curățate

225 gr de midii, curățate

pâine la grătar, pentru servire

½ legătură pătrunjel proaspăt, tocat, pentru ornat

 

Mod de preparare:

Într-o oală mare, la foc mediu, topește 2 linguri de unt și 2 linguri de ulei de măsline. Adaugă morcovul, prazul, ceapa, ardeiul gras roșu, feniculul, ardeiul verde, țelina și usturoiul. Asezonează cu sare și piper. Amestecă și lasă la fiert până când legumele se înmoaie, aproximativ 15 minute.

Scoate jumătate din legumele tocate sotate din tigaie și pune-le deoparte. Amestecă pasta de roșii, busuiocul, oregano, cimbrul și cayenne în legumele rămase și gătește până când pasta de roșii începe să se rumenească, aproximativ 10 minute.

Adaugă jumătate din vinul alb, amestecând pentru a slăbi orice bucăți lipite de fundul oalei.

Adaugă supa de pește, roșiile zdrobite și foile de dafin. Amestecă, se lasă să ajungă la fierbere, apoi se reduce focul, se acoperă și se fierbe timp de 30 de minute.

Într-o tigaie mare, încălzește 2 linguri de ulei de măsline la foc mediu-mare. Asezonează toate fructele de mare cu sare și piper.

Adaugă scoicile în tigaie și prăjește prima parte până devin aurii, 3 minute. Întoarce și prăjește pe cealaltă parte încă 3 minute. Scoate din tigaie și lasă-le deoparte. Șterge tigaia dacă este necesar.

Adaugă mai mult ulei de măsline după cum este necesar, apoi adaugă creveții în tigaie și gătește-i timp de 3 minute pe o parte. Întoarce-i și gătește-i și pe cealaltă parte încă 3 minute, după care pune-i deoparte.

Mai adaugă niște ulei de măsline și pune calamarul în tigaia încinsă pentru a-i căli, aproximativ 5 minute.

Dacă este necesar, mai adaugă ulei de măsline. Pune halibutul în tigaia încinsă, împreună cu usturoiul zdrobit și restul de 2 linguri de unt.Prăjește halibutul pe o parte, apoi întoarce-l și prăjește-l și pe cealaltă parte timp de 3 minute. Unge peștele cu untul și usturoi gătite anterior în timp ce a doua parte se gătește. Scoate din tigaie și lasă deoparte.

Adaugă scoicile în tigaie, toarnă restul de vin, apoi acoperă oala și gătește la abur timp de 5 minute, până când se deschid crustaceele. Ia tigaia de pe foc.

Transferă toate fructele de mare gătite, împreună cu lichidul aburind de crustacee rămas și sote-ul de legume pus deoparte în tocana fierbinte.

Se servește cu pâine prăjită și se ornează cu patrunjel.

 

Supă picantă de fructe de mare

Ingrediente:

½ ceapă, tocată

1 cățel de usturoi, tocat

1 lingură pudră de chili

350 ml de supă de pui

120 gr de ardei iute verde, tocat

1 linguriță chimen macinat

340 gr de roșii conservate decojite și tăiate cubulețe

75 gr de ardei gras verde tocat

75 gr de creveți

230 gr de file de cod

 

Mod de preparare:

Adaugă ulei într-o oala mare și încălzește-l la foc mediu spre mare. Adaugă ceapa și calește, amestecând des, timp de aproximativ 5 minute.

Adaugă usturoiul și praful de chili și mai călește încă 2 minute.Adaugă supa de pui, ardeii iuți și chimenul, amestecând bine. Când dă în fiert, redu intensitatea focului, acoperă și lasă-l la fiert timp de 20 de minute.

Adaugă roșiile, ardeiul verde, creveții și codul. Lasă-l să dea în fiert, apoi reduci iar focul, acoperi și fierbi încă 5 minute.

 

Rețetă chinezească de supă cu fructe de mare

Ingrediente:

1 linguriță ulei de canola

3 căței de usturoi, tocați mărunt

265 gr de varză Napa (chinezească), tăiată subțire

945 ml de supă de pui cu conținut redus de sodiu

170 gr de creveți mici, curățați

170 gr de scoici scallop

3 linguri de sos de soia cu conținut redus de sodiu

2 linguri de oțet de vin

75 gr de tăiței chinezești de grâu sau linguine

2 cepe verzi, tocate

 

Mod de preparare:

Încinge uleiul într-o cratiță medie la foc mediu. Adaugă usturoiul și amestecă până devine auriu, aproximativ 1 minut. Adaugă varza și 1/4 din supa de pui. Lasă-l să fiarbă și gătește până când varza este moale, aproximativ 1 minut. Adaugă supa rămasă, creveții, scoicile, sosul de soia și oțetul. Readu-l la fierbere și gătește până când creveții și scoicile sunt opace în centru, aproximativ 1 minut.

Între timp, pune tăițeii într-o oală mare cu apă clocotită cu sare doar până când se înmoaie, 2-5 minute. Dacă folosești linguine, gătește-le al dente, 8-10 minute. 

Se pune supa peste tăiței și se stropește cu ceapa verde.

 

Supă de fructe de mare și lapte de cocos

Această supă cu curry și lapte de cocos este infuzată cu ghimbir, usturoi, pastă de curry roșu și lapte de cocos. Încărcată cu creveți și legume suculente, această supă gustoasă thailandeză este ușor de făcut și gata în mai puțin de 30 de minute!

Ingrediente:

2 linguri ulei de cocos (se poate folosi ulei vegetal sau de arahide)

1 ardei gras roșu, feliat subțire

140 gr ciuperci albe, cu tulpinile îndepărtate și tăiate felii

2 căței de usturoi, tocați

2 linguri de ghimbir, tocat sau ras

2 linguri pastă de curry roșu

950 ml de supă de pui (sau de pește)

2 linguri de sos de soia

3 linguri de sos de pește

420 ml de lapte de cocos

1 linguriță de zahăr brun

1/4 linguriță piper

450 gr de creveți mari, curățați

1 lingură suc de lămâie

25 gr de ceapă verde, feliată

2 linguri busuioc proaspăt, tocat

 

Mod de preparare:

Încinge uleiul într-o oală mare de supă la foc mediu. Adaugă ardeiul gras roșu și calește-l aproximativ 2 minute. Adaugă ciupercile și călește-le timp de aproximativ 3 minute.

Adaugă usturoiul și ghimbirul și prăjește doar până când sunt parfumate. Amestecă pasta de curry roșu.

Adaugă supa de pui, sosul de soia, sosul de pește, laptele de cocos, zahărul brun și piperul negru și lasă-le să fiarbă.

Adaugă creveții și gătește-i până când aceștia devin roz. Acest lucru ar trebui să dureze aproximativ 3-4 minute. Nu găti prea mult creveții sau vor fi cauciuc!

Se ia de pe foc și se adaugă sucul de lămâie, ceapa verde și busuiocul. 

 

Vă urăm poftă bună și inspirație în bucătărie!